Tüm Kategoriler

  • Tüm Kategoriler
  • Dana Ürünleri
  • Kuzu Ürünleri
  • Tavuk Ürünleri
  • Dry Aged Çeşitleri
  • Bebek Ürünleri
  • Mini Porsiyonlar
  • Köfte Ürünleri
  • Sakatat Ürünleri
  • Şarküteri Ürünleri
  • Avantajlı Paketler
  • Etin Yanında
  • Mangal Ürünleri
  • Yöresel Ürünler
  • MyEt Mutfak
  • Tahıl Ürünleri
  • MyEt Kiler
  • Market Ürünleri
  • Toptan Ürünler
  • Kurbanlık Satışlar
Kaliteli et nasıl anlaşılır?

Kaliteli et nasıl anlaşılır?

Et kalitesindeki ilk etkenin sağlıklı besi olduğunu vurgulayan Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Ümit Gürbüz, kesim yapılacak hayvanların veteriner hekim kontrolünde yetiştirilmiş olması gerektiğini söyledi.

Gürbüz, hayvanın türü, cinsi ve yaşının yanı sıra, özellikle kesim öncesi ve sonrası koşulların da etin kalitesinde önemli rol oynadığını belirtti.

HER KOYU RENK ET KALİTESİZ ANLAMINA GELMEZ

Hayvanların yetiştirilirken de, kesimi ve paketlenmesi yapılırken de hijyen koşullarının önemli olduğunu belirten Gürbüz, halk arasında kırmızı etin renginin koyulaştıkça tazeliğini yitirmiş olduğu yönünde bir inanç bulunduğunu, fakat bu inancın doğru olmadığını söyledi.

Etin kırmızılık oranının hayvanın türüne, cinsine, yaşına, yetiştiği bölge ve beslenme şekline göre değişiklik gösterebileceğini ifade eden Gürbüz, “İnek eti soluk kırmızı, yağları ise limon sarısıdır. Boğa eti koyu kırmızı renkli, yağları beyazımsıdır. Dana eti soluk kırmızı, öküz eti ise kırmızımtırak, yağları beyaz-sarıdır. Koyun eti açık kırmızıdan kiremit kırmızısına kadar değişen tonlarda kırmızıdır. Ayrıca, aynı ırk hayvanlarda bile, etin alındığı bölgeye göre renginde farklılık görülmektedir.

Tüketicilerin renkle ilgili dikkat etmesi gereken husus, satın aldıkları etlerin birbirinden farklı tonlarda da olsa, açıktan koyuya değişen kırmızı renkte olmasıdır. Tüketiciler, kırmızı renkte olmayan, üzerinde bölge bölge koyu renk halkalar bulunan etlere karşı temkinli davransınlar, bu etleri tüketmemeye özen göstersinler” dedi.